Ruimte maken

Over wat boterhammen met pindakaas met loslaten te maken heeft.

“Nee mam, je hoeft echt geen boterhammen meer voor mij te smeren. En trouwens, ik wil al helemaal geen pindakaas erop, want dan gaat mij hele tas ernaar stinken!”

Onlangs is een van mijn kinderen begonnen op de middelbare school. Een heel nieuwe fase voor ons allemaal. Sinds de start mag ik bijvoorbeeld geen boterhammen meer smeren en moet ik vooral niet bemoeien met wanneer zij haar tas in moet pakken. Zoals zich al laat raden, er is in de eerste weken op school al de nodige stress geweest ’s ochtends als zij 5 min voor vertrek haar boterhammen moet smeren en haar tas moet in pakken. De laptop is al eens blijven liggen en op de dag dat ik dit schrijf waren er tranen bij het vertrek want ze had geen tijd meer om haar huiswerk van boven te pakken.

Plannen en organiseren, een van de grootste uitdagingen van een (nieuwe) middelbaar scholier. Voor mij als moeder lastig om niet toch stiekem te helpen met haar spullen pakken en het nabrengen ervan. Ik moet loslaten en het haar zelf laten doen. Hoe moeilijk dat soms ook is. Het liefst willen wij als ouders onze kinderen behoeden voor elk ongemak dat zij tegenkomen. Maar we weten ook dat we daarmee geen sterke en verantwoordelijke volwassenen mee afleveren.

Als ik mijn kinderen niet zou loslaten, belemmer ik hen in hun groei en ontwikkeling.
Steeds iets meer loslaten geeft hen de kans te ontdekken wat zij zelf willen, wat hun verlangens zijn en misschien nog wel het belangrijkste, het laat hen zien wat zij al kunnen. Het gaat natuurlijk niet altijd van een leien dakje (voor beide partijen), het kan pijn doen. Loslaten vraagt veel, het vraagt een actieve houding om dingen te laten voor wat ze zijn. Om de controle uit handen te geven en in mijn geval als ouder, de controle over te geven aan mijn kinderen.

Lukt het jou om los te laten?
Loslaten geeft ruimte voor groei en verandering. Het geeft lucht om te ontdekken wie wij ten diepste zijn, wat wij willen en wat wij nodig hebben. Soms lijkt het makkelijker om vast te houden aan dat wat wij al kennen, de controle vast te blijven houden. Dat is nou eenmaal wat we kennen.
Ik geloof dat wij gemaakt zijn met een doel, een bepaalde roeping. Vaak raakt deze droom zoek door alles wat er op ons af komt. Door controle te vast te houden hebben wij als mensen manier gevonden om het leven overzichtelijk en voorspelbaar te houden. Gek genoeg voelen wij juist door die controle te houden veel onrust en stress. Omdat we niet langer in verbinding zijn met onszelf en onze droom.

Wil jij ook leven vanuit rust en vrijheid?

Merk jij dat de controle houden je stress op levert en ben jij de verbinding met jezelf en ben jij jouw droom onderweg kwijt geraakt?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact met mij op dan kijken wij samen naar wat jij nodig hebt om te leven vanuit rust en in vrijheid.