Over het nut van Opruimen

Opruimen is eerlijk gezegd niet mijn grootste kracht. Ik kan er prima mee leven dat het niet opgeruimd is. Of denk ik dat alleen maar?

Ik geef het toe, wat opruimen betreft ben ik soms liever lui dan moe. Maar met een jong gezin zie ik er tegenwoordig de noodzaak wel van in. Erg blij word je er niet als je s ochtends opstaat en de 3 hopen wasgoed nog hoger lijken dan de avond daarvoor. Blij wil ik wel zijn dus heb ik mij als doel gesteld dat als ik met iets in mijn handen loop, ik dit meteen opruim.

De chaos om ons heen zit ons vaak figuurlijk én letterlijk in de weg. Geldt dit niet ook voor onze emotionele bagage die wij niet opruimen? Dat laatste ken ik heel goed. Zelf ben ik ervan overtuigd dat mijn emotionele gesteldheid eraan bij heeft gedragen dat ik chronisch ziek ben geworden. Ik zeg niet dat het de oorzaak is maar ik vermoed dat als ik eerder was begonnen met het opruimen het zich niet als zodanig had gemanifesteerd of minder heftig zou zijn als nu. Dus ben ik begonnen met opruimen.

Hoe doe ik dat dan?
Uiteindelijk is de belangrijkste stap om het over te geven. Het is ons mensen niet onbekend om het allemaal zelf te willen doen. Maar.We.Kunnen.Het.Niet.Alleen. We hebben een Vader in de hemel die niets liever wil dan jou helpen opruimen! Dat doen we ook bij onze eigen kinderen? Ik zeg niet tegen mijn dochter van 4 dat ze haar kamer alleen moet opruimen!

Met God is het precies zo, zolang je je rommel maar in Zijn handen legt dan kan Hij je helpen met opruimen! Hoe mooi is dat, want als er Iemand is die het overzicht heeft dan is Hij het wel. Hij ziet het grotere plaatje, Dat wil niet zeggen dat je helemaal niets hoeft te doen. Zelf kun je ook stappen ondernemen om verder te komen.
1. Schrijf alles op waar je ’s nachts van wakker ligt. Als je het opschrijft kan je er actie in ondernemen en overgeven. God zelf zegt: Wees niet bezorgd (Mattheus 6:25).
2. Breng je leven in kaart. Met welke gebeurtenissen heb je nog steeds moeite, welke emoties komen er bij je op? Wat zegt dat over jou? Hoe is dat van invloed op je huidige leven?
3. Wees proactief. Kies ervoor om dat wat je dwars zit te vergeven. Jij hebt invloed. Als je denkt dat het je overkomt bedenk wat deze reactie jou brengt. Wat voegt het toe? Helemaal niets! Zo blijf je zitten waar je zit. Als je proactief aan de slag gaat dan kun je pas echt beginnen met opruimen.