Selecteer een pagina

Op 15 januari was het Martin Luther King dag in de Verenigde Staten. Een dag waarbij er stilgestaan wordt bij de meest inspirerende leider van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en zijn nalatenschap. Zijn leven draaide om het verwezenlijken van zijn droom voor gelijke rechten en behandeling voor de Afro-Amerikanen. Hij ging geweldloos de strijd aan om zich in te zetten voor de burgerrechtenbeweging wat er uiteindelijk voor het gezorgd dat hij een inspirerend symbool is geworden, niet alleen in de Verenigde Staten maar ook ver daar buiten. Als dominee was hij een begenadigd spreker en tijdens een toespraak in Washington DC op 28 augustus 1963 sprak hij de legendarische woorden “I have a dream”. Hij was een doorzetter, op een liefdevolle en geweldloze manier.

Hiervoor ontving hij in 1964 de Nobelprijs voor de Vrede en in 1965 de kroon op zijn werk: de Voting Rights Act werd in dat jaar aangenomen. Deze wet heeft er voor gezorgd iedereen ongeacht ras of ‘kleur’ mocht stemmen en niet mocht worden gediscrimineerd. Hoewel de segregatie en discriminatie in het openbare leven hiermee nog niet waren opgelost, was de federale erkenning en veroordeling hiervan een overwinning te danken aan de inzet van Martin Luther King.

 

Waar geloof jij in? Geloof jij ook in jouw dromen, in jouw belofte? Durf jij die strijd aan te gaan om je droom te verwezenlijken? De eerste stap te zetten zonder te weten waar het toe leidt?

 

De wilskracht en vastberadenheid, als ook de hoop en liefde voor de medemens heeft ervoor gezorgd dat Martin Luther King zijn droom voor een deel kon zien uitkomen. En is hij tot de dag van vandaag een inspiratie voor velen.

Om jouw droom te verwezenlijken is het hebben van wilskracht en geloof essentieel. Mocht wilskracht je niet aankomen waaien; wees niet getreurd want dit kun je trainen. Hoera!
Belangrijk is wel dat je toegewijd bent en met dagelijks oefenen gaat dit jou ook lukken. Ik hoor je nu denken: “Oh nee, daar heb ik toch juist wilskracht voor nodig?” Dat klopt… Maar wat helpt is om het in kleine stappen te doen.

 

Wilskracht trainen

 • Grenzen verleggen
  Maak een afspraak met jezelf om 1x per dag een taak te doen die je liever uitstelt tot later (meteen die moeilijke klant terug bellen bijvoorbeeld). Bouw het langzaam op. Als je dit dagelijks doet zal het je steeds makkelijker af gaan.
 • Vier je overwinningen!
  Stel er iets tegenover. Als je die moeilijke klant hebt gebeld mag je even een time-out nemen met een lekkere kop koffie/thee. Gun jezelf iets leuks, dan heb je nog meer motivatie om door te gaan.

Aandachttraining
Leven met aandacht, zogenoemd mindful leven helpt ook om je wilskracht te trainen. Hier ook een aantal tips om mindful te leven.

 • Mediteer, doe aandachtsoefeningen
  Door dagelijks een moment van rust en aandacht voor jezelf in te plannen help je je brein te focussen. Hier krijg je meer energie van en raak je minder snel gestresst. Dit helpt je doorzetten.
 • Patronen doorbreken
  Het kan ook zijn dat je bepaalde patronen hebt ontwikkelt die je groei beperken. Deze kun je ontdekken door je ongewenste gedrag op te gaan schrijven. Noem het een soort dagboek. Als je eenmaal patronen hebt ontdekt kun je bedenken welk gedrag je eigenlijk zou willen laten zien.

Doordat je bewust bent geworden van deze patronen kun je elke keer, als je een soortgelijke situatie meemaakt, bewust kiezen om ander gedrag te laten zien. Dit blijf je net zolang bewust doen, totdat het onbewust gewenst gedrag wordt.

 

Wil je hulp bij het verwezenlijken van je droom? Of bij het trainen van je wilskracht? Ik help je er graag bij. E-mail mij: info@promisecoaching.nl