Selecteer een pagina

(Haar) verlies
Al denkend over hoe ik moet beginnen met schrijven ga ik met mijn vingers door mijn haar. Er komt gelijk een handjevol haar mee. Meewarig kijk ik naar het plukje in mijn hand. Was ik nog niet zo lang gezegend met een flinke bos haar, de laatste maanden lijk ik een miezerig dun bosje over te houden. Nog zo’n aardigheidje van het hebben van een chronische darmziekte.
De afgelopen paar maanden staat mijn leven in het teken van het omgaan met ziek zijn en verlies. Misschien beter gezegd van afscheid nemen. Niet alleen moet ik afscheid nemen van mijn haar, op alle fronten van mijn leven heb ik op een bepaalde manier afscheid moeten nemen van de vanzelfsprekendheid die mijn leven tot een paar maanden geleden kende. De vanzelfsprekendheid van bijvoorbeeld s ochtends de kinderen naar school brengen, of van eten wat ik wil. Of de vanzelfsprekendheid van het op stap gaan zonder bang te hoeven zijn dat er geen wc in de buurt is.
Al heb ik sinds 2015 de ziekte van Crohn, sinds afgelopen april is het gedaan met mijn leven zoals ik het tot dan toe leidde. 5 weken lang heb ik in het ziekenhuis doorgebracht en heb ik op het randje gezweefd. Ik heb dagen doorgebracht in pure wanhoop, niet wetende of ik langzaam aan het doodgaan was of dat ik ooit nog weer zelf voor mijn kinderen zou kunnen zorgen. Hoewel ik al lang en breed weer uit het ziekenhuis ben, is het nog steeds zoeken naar de juiste balans. Fulltime moeder zijn is nog steeds out of the question, laat staan dat ik lange tijd (buitenshuis) kan werken. Mijn energieniveau is blijvend laag en moet ik dagelijks rusten om het eind van de dag te kunnen halen. En dat op mijn 36e, hoe confronterend kan het leven zijn. Het verlies van mijn gezondheid heeft op alle fronten van mijn leven impact. De uitdaging voor mij is nu vooral hoe ik mijn ziekte kan accepteren zonder dat het mijn leven beheerst.
Ik weet dat God een plan met mijn leven heeft, door mijn ziekte heen. Lezend in Johannes 11:4 zegt Jezus het volgende over de zieke Lazarus: “Maar door deze ziekte zal straks te zien zijn hoe goed en machtig God is. De zoon van God zal hierdoor laten zien hoe machtig Hij is.”
Ik vertrouw erop dat ook door mijn ziekte Jezus kan laten zien hoe machtig God is. Los van het feit of ik ooit genezing zal vinden, waar ik zo nu en dan natuurlijk wel op hoop, hoop ik vooral dat God mij kan gebruiken om meer van Zijn goedheid te kunnen laten zien.
God heeft mij het verlangen gegeven om mensen verder te helpen, mensen die wellicht net als ik moeten leren omgaan met een gebroken lichaam. Of juist willen ontdekken wat Gods belofte voor hen is.
Mocht je behoefte hebben aan een meer persoonlijk contact, laat een berichtje achter of neem een kijkje op mijn website en neem contact met mij op!